úterý 30. dubna 2013

RECENZE Deklarace smrti/The Declaration

Deklarace smrti
-obálka
Deklarace smrti


  • Gemma R. Malley
  • nakladatelství: Fragment:
  • vydáno: 2013
  • počet stran: 256






VELICE DĚKUJI ZA RECENZNÍ VÝTISK OD NAKLADATELSTVÍ FRAGMENT!


ANOTACE NA FRAGMENT.CZ (odkaz)

Velká Británie, rok 2140.


Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i možná rizika - největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata Deklarace - každý obyvatel může mít jen jedno dítě... Kdo zákony poruší, bude potrestán. 
Patnáctiletá Anna se narodila rodičům, kteří měli dvě děti. Nyní je označována za "Přebytečnou". Jaký život ji čeká? Dokáže se vyrovnat se svým osudem vyděděnce?


Toto je nové vydání vyprodané knihy Přebyteční.


PODROBNÝ OBSAH

 Rok 2140 - kniha nás zavádí do budoucího světa. Lidé vynalezli lék na dlouhověkost, který mění staré buňky za nové. Nemoci už nejsou problémem, ale přelidnění ano. Po nějaké době je povoleno mít jen jedno dítě, ale problém stále nebyl vyřešen, proto se vytvořila Deklarace. Lidem, narozeným před Deklarací, se říká Vyvolení, protože mohou brát léky na nesmrtelnost. Ti, co Deklaraci podepsat odmítnou a chtějí žít skromným a krátkým životem, se říká Vyloučení. Děti narozené po Deklaraci jsou Přebyteční. Někteří z nich se úplně "odstraní", ale zbytek je uvězněn v ústavech, kde se vychovávají a učí se sloužit Vyvoleným.
 Anna není nijak výjimečná - je jen další Přebytečná, ale poslušná, protože to se svým velice nízkým postavením chce dotáhnout co nejdále, tedy alespoň, co to jde. Žije v Grange Hallu, spolu s dalšími obyčejnými Přebytečnými, které patří paní Pincentové. Jednou je do Grange Hallu přivezen Petr, který je chycen pozdě na svůj věk, ve kterém se do těchto ústavů většinou Přebyteční nedostanou. Petr se ihned spřátelí s Annou, která ale jeho společnost nežádá, protože je problémový.


ZBYLÝ TEXT PROZRAZUJE SPOILERY, ZÁPLETKU I KONEC KNIHY!


Navíc jí stále říká, že její rodiče jsou dobří lidé a že má dokonce příjmení (což nemá žádný Přebytečný) - Coveyová. Anna se od něj chce držet, co nejdál, ale musí přiznat, že jí přirostl k srdci, hlavně když ho půjde navštívit na samotku přesto, že je to zakázané a takové věci se hodně trestají.
 Petr Anně říká, že spolu mohou utéct z Grange Hallu za jejími rodiči. Na samotce je totiž tunel, který vede ven. Anna si nejdříve není jistá a hlavně se obává, že když to nevyjde, určitě by to dopadlo špatně. Nakonec se nechá přemluvit, protože uslyší paní Pincentovou, která bude chtít zabít Petra. Anna se nechá schválně zavřít na samotku a s Petrem utečou. Nejdříve to bude problém se prodírat Venkem, ale spolu to zvládnou a dostanou se k Anniným rodičům. Anna zjistí, že se Petr nechal do Grange Hallu zavřít naschvál, aby jí zachránil, protože to dlužil jejím rodičům, kteří se o něj dlouhou dobu starali. Anna také pozná svého malého brášku Bena a Petr přizná city k Anně.
 Všechny po nějaké době najdou Chytači. Jenže oba rodiče se zabijí - protože když zemře Vyvolený, tak na jeho dítě spadá právo nesmrtelnosti. Paní Pincentová zjistí, že její syn, o kterém si myslela, že je mrtvý, je naživu a je to Petr, proto zavraždí jeho otce (svého bývalého manžela), aby na Petra připadlo postavení Vyvoleného. Paní Pincentová jde do vězení, ale je šťastná za svého syna Petra.
 Petr, Anna a Ben spolu šťastně žijí, ovšem ne navždy, protože Anna i Petr nechtějí podepsat Deklaraci.


RECENZE
 Kniha byla jednoduše psaná a navíc ve třetí osobě, což moc neupřednostňuji. Děj byl rozhodně originální, jen nemám ráda, když je to příliš smyšlené - například ty jména, jako Přebyteční, Vyvolení... Ovšem i přesto knížka nebyla špatná ;)

 Jména - vždycky mě totálně štve, když se jména překládají do češtiny, což byl tento případ. Díkybohu jen u dvou postav (Anna a Petr), ale hlavních! Jinak ostatní jména byla průměrná, nijak výjimečná a některá až nudná, pokud taková vůbec jsou.
 Postavy. Anna mi přišla prostě "správná" - tedy tím způsobem, že byla taková hezky průměrná a odpovídala ostatním, ne že by byla dokonalá postava (což nikdy není :P). Petr - takový roztomilý, ochranářský a takový, svým způsobem, i svůdný :* ...

 Obálka - kniha mě určitě zaujala především obálkou. Je jednoduchá, není přehnaná. Písmo je perfektně zvolené - tématicky. Dívka má představovat uspořádanost a něco ve smyslu chladnosti, tedy takový pocit mám z obálky, v dobrém slova smyslu. Určitě zaujme a má i něco říct k obsahu knížky.
 Tato americká se mi líbí mnohem víc - jsem totiž totálně ujetá na tajemný, tmavý a nicneříkající obálky :D ;)

 Akce - ano, tak ikdyž by měli být postavy klidné a vyrovnané, tak nejsou - jako vždy, což na tom miluju. A kromě fyzických trestů se najde i nějaké menší napětí a musím říct, že se mi na konci chtělo i trošičku brečet (říkám jen trošičku;)). Romantika - není to romantická kniha, takže jsem jí ani nečekala a udělala jsem dobře, protože mě mladá láska docela překvapila a taky jsem ráda, že jí tam nebylo moc.

Gemma Malley
 Knížku doporučuji lidem, kteří rádi originalitu, jednoduchost a nepříliš emocí. Většina vztahů mezi postavami byly ne zrovna přátelské, ale jde vidět, že Petr a Anna jsou výjimkou.
 Hodnotím 6,5/10bodů. Zaprvé nejsem zrovna na takovéhle knihy, které mají vlastnosti, jež jsem popsala. Nepotrpím si na takový styl psaní, přesto bych si další knihu od této spisovatelky klidně přečetla ;))

Žádné komentáře:

Okomentovat