sobota 2. března 2013

RECENZE Šerochodec/Greywalker

Šerochodec - obálka
Šerochodec


  • Kat Richardson
  • nakladatelství: Fantom Print
  • vydáno: 2012
  • počet stran: 288

ANOTACE NA BUX.CZ

Harper Blaineová pracuje jako bezvýznamné soukromé očko. Při vyšetřování jednoho banálního případu je surově napadena a útok nepřežije.
Přesněji řečeno, zůstane mrtvá pouhé dvě minuty.
Když se Harper probere v nemocnici, začne se cítit trochu... zvláštně. Vidí věci, které nedokáže popsat jinak než jako podivné: siluety vystupující z šedého mlžného oparu, vyceněné zuby, řvoucí obludy.
Harper
Harper ale nepřišla o rozum. Její „smrt“ ji přeměnila v Šerochodce. Nyní se dokáže pohybovat mezi naším světem a záhadnou přechodnou zónou, kde se vyskytují děsivé, nevysvětlitelné věci. Tento nový dar (nebo snad prokletí?) ji vtahuje do světa upírů a duchů, magie a čarodějek, nekromantů a artefaktů zla...
Ať se jí to líbí nebo ne.


PODROBNÝ OBSAH

 Harper Blainová je soukromová detektivka (prý to slovo existuje) ze Seattlu. Když jí nespokojený klient napadne, zemře - pouze na dvě minuty. Od toho útoku vidí všude šedou mlhu, rozmazané postavy a různé nevysvětlitelné věci.
Šero
 Když jí Mara a Ben Danzingerovi řeknou, že může vcházet do Šera, místa mezi normální a paranormálním světem, nebude tomu věřit. Dokud jí v mlze nenapadne obrovská příšera. Danzingerovi jí řeknou, že je Šerochodec a že Šero obývají duchové, upíři a jiné potvory.
 V tu dobu bude vyšetřovat případ zmizelého jednaadvacetiletého Camerona Shedlyho, o který Harper požádá jeho milující a starostlivá matka.

ZBYLÝ TEXT PROZRAZUJE ZÁPLETKU I KONEC KNIHY, NEDOPORUČUJI ČÍST!

Po dlouhém pátrání ho najde, ale ne úplně v pořádku. Bude z něj upír. Krev sající, ve dne spící, děsivý upír se špičáky a možností mizet v Šeru. Přeměnil ho Edward, upír vyššího postavení. Všichni se ho bojí, ale také ho zároveň nenávidí.
Harper
 Harper také vezme případ ztraceného nábytku. Pan Sergejev si najme Harper, aby mu pomohla najít staré salonní varhany, jejíž bývalí vlastníci jsou po smrti. Pak spolu s Marou, dobrou čarodějkou, zjistí, že ty varhany jsou temný artefakt - hodně nebezpečný.
 Harper se její nový život nelíbí, ale musí s tím vším žít, hlavně, když se proti ní budou chtít spiknout.
 Nakonec se dohodne s Edwardem. Když jí pomůže zabít Sergejeva, ducha, který chce využít temnou sílu varhan, a naučí Camerona ovládat se, pomůže mu s jeho nespokojenými podřízenými a opět nastolí řád v říši upírů. V muzeu nalákají Sergejeva k varhanám, díky nimž ho zničí.
 Po celou dobu jí bude pomáhat Quinnton, nezávazný technik a dobrý kamarád. Harper pokračuje jako detektivka a stále se seznamuje s děsivým světem, který vidí jen ona.



RECENZE

 Děj. Rozhodně je originální, jelikož poslední dobou tu máme jen upíry, vlkodlaky, čarodějky... Přišlo mi to propracované tím, jak Šero vypadalo a co všechno ho obývalo - a také samozřejmě podstata a pojmenování Šera. Pak se mi líbilo, jak hlavní postava vše o sobě nezjistila sama, ale od jiných a zkušenějších lidí.
 Obálka - na té se mi líbilo, že je tam vyobrazená normálně oblečená žena s hrozící zbraní v ruce. A navíc to pozadí města a tak je tajemné, ale to bude spíš tou barvou obálky :D
Kat Richardson
 Postavy. Harper mi připadala jako normální člověk, který všemu jentak neuvěří - tím jde krásně vidět, jak to není nijak výjimečný člověk a ani nemá žádné velké výhrady. Quinnton je klasický člověk, který vždy pomůže, ale není přímo bezproblémový. Sergejev se hodně snaží na to, že to je krvežíznivý upír.

 Akce - o tom není pochyby. Boje a útoky, hlavně mezi stvořeními z Šera a Harper.
Láska - o té se nedá říct, že tam byla ani že nebyla. S Quinntonem to bylo spíš bližší přátelství a tak. SPOILER: "Pak ještě něco s chlapem (jehož jméno mi úplně vypadlo a jsem líná se podívat), ale nakonec se rozdělili, stejně by jim to nevydrželo."

Poltergeist - obálka
 Už vyšel i druhý díl - Poltergeist. Takovou dobu si to chci přečíst, ale nemůžu se k tomu dokopat, ikdyž vím, že musí být stejně skvělý.
Harper Blaineová byla tuctovým soukromým očkem. Dokud nezemřela – na dvě minuty. Nyní je z ní Šerochodec – překračuje tenkou hranici mezi světem živých a říší paranormálních jevů. A zjišťuje, že nové schopnosti jí přinášejí celou řadu „podivných“ případů.
Těsně před Halloweenem je Harper najata univerzitní výzkumnou skupinou, která se pokouší stvořit umělého poltergeista. Vedoucí experimentu má podezření, že fenomény někdo finguje, ale Harper při vyšetřování odhalí něco docela jiného: povedlo se jim stvořit ducha.
Poté co jeden z členů skupiny brutálním a nevysvětlitelným způsobem zemře, Harper musí vypátrat, zda je vrahem samotný duch… nebo obyčejná lidská bytost.

 Šerochodec patří mezi mé více oblíbené knihy, protože spisovatelka psát rozhodně umí - vyprávění i její osobní styl je výborný. Proto se nemůžu jinak rozhodnout než dát této knize 7,5/10bodů. Vím, hodně jsem to chválila, ale prostě si nemůžu pomoct. Hlavně já jsem spíš na teenagerovské knihy a také bude další díl, který se mi podle tématu líbí víc.

10 komentářů:

  1. To znie dobre, mám v PC, ale ešte som nemala možnosť čítať, ten námet sa mi hneď zapáčil 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si to přečti... mě to nezklamalo, takže doufám, že tebe také ne! ;)) ..za zkoušku nic nedáš :)

      Vymazat
  2. Vyzerá to úplne úžasne, takéto ja rada :) Avšak predtým som o tejto knihe vôbec nepočula...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahleta knížka není moc známá, ale je to škoda...je fakt super ;))

      Vymazat
  3. Páni kniha vypadá dobře asi si jí zařadím do svojeho To read listu . :D Skvělá recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si jí přečti, hlavně rozdílem nynějších knih je, že hl. postava je dospělá... moc děkuji, i za komentář ;))

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze. Knihu si určitě brzy přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ;) je skvělá, určitě stojí za přečtení ;)) děkuji za komentář :)

      Vymazat
  5. Četla jsem již první dva díly, jako není to špatné ale musím říct že jsou knihy s akčními hlavnímy hrdinkamy které jsou mnohem a mnohem lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je hodně lepších, ale já jich tak moc nečetla...a navíc mě kniha zaujalo, už ani nevím čím :D děkuji za komentář ;))

      Vymazat