sobota 20. října 2012

RECENZE Paranormálové: Zlodějka duší/ Paranormalcy

Paranormálové: Zlodějka duší
Paranormálové - obálka

  • Kiersten Whiteová
  • nakladatelství: Fortuna Libri
  • vydáno: 2011
  • počet stran: 352
 Evie, šestnáctiletá dívka, umí vidět skutečnou podobu upírů, vlkodlaků a jiných paranormálovů přes jejich krycí kouzla. Pracuje a bydlí ve společnosti MAZP (mezinárodní organizace pro zadržování paranormálovů), kde Evie chytá paranormály, aby je mohla MAZP zkoumat. Její nejlepší kamarádka Lish je mořská víla a její něco jako matka Raquel je sice člověk, ale také ředitelka MAZP. Nerada se setkává se svým bývalým přítelem Rethem, který je víla. Ty jsou velice nebezpečné, ale přesto se využívají na přepravu v MAZP, protože mohou kdekoliv vytvořit dveře. Když znáte jejich celé jméno, můžete je přimět udělat cokoliv.

Ohňová dívka - Vivian
NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK PROZRAZUJE ZÁPLETKU A KONEC KNIHY!! NEDOPORUČUJI ČÍST...


 Když se do Raqueliny kanceláře dostane vodouch Lease (paranormál, který umí měnit podobu), Evie ho nachytá a zavřou ho do cely. Pak za ním Evie začne chodit, aby z něj dostala informaci, proč se vloupal do MAZP, ale začne si s ním hodně rozumět. Reth do ní jednou vloží oheň, teplo, které jí k němu bude vábit. Paranormálové v jiných pobočkach začnou bezdůvodně umírat. Když Evie bude muset navštívit čarodějnici, která pojídá děti, jako ostatní, je nalezena mrtva spolu s Evieným kamarádem vlkodlakem Jacquesem. Oba měli v hrudi zlatý ohnivý otisk ruky, který pak vyprchal. Než se málem dostala vražedkyně pokrytá ohněm k Evie, utekla vílími dveřmi s vílou Fehl zpátky do střediska MAZP. Evie se Leasovi svěřuje a důvěřuje mu, a on jí.

Lease a Evie
Do střediska se dostane Ohňová dívka pomocí Retha a vílích stezek. Všechny tam začne pozabíjet. Evie najde mrtvou Lish a tak přikáže Fehl, aby odnášela všechny paranormály ze střediska ven do bezpečí. Evie přinutila Retha, aby Lease a ji dovedl k Leasovu domovu. Když dorazí, Reth bude vyhrožovat Leasovou smrtí, Evie mu proto nařídí, aby si změnil jméno, čímž už nebude muset přijímat žádné rozkazy.

 Lease dovede Evie k němu domů, kde bude i jeho otec David. Ráno se setká i s upírkou Ariannou a vlkodlaky Lukem a Stacey. U jezera navštíví Leasovu matku Cressedu, která je vytvořena celá z vody. Evie začne ve snech navštěvovat Ohňová dívka, Vivian. Stále jí říká, že je stejná jako ona a že by se k ní měla přidat a spolu vysvobozovat duše paranormálů, protože na Zem nepatří. Přitom je ale uvězňuje v sobě, ten oheň, který pokrývá Vivian, je totiž tvořen z duší nesmrtelných.

Evie a Lease (ohňová dívka a vodouch)
 Lease ukazuje Evie, jak to vypadá na normální střední škole. Evie velice fascinují zamykací skřínky a dokonce i řidičský průkaz. Evie si začíná uvědomovat, že je opravdu jako Vivian, jako by byly sestry, vlastně byly stejně stvořeny. Když se o tom zmíní Leasovi, ten všechna fakta vyvrací a bere ji takovou, jaká je. Koná se školní ples a Evie je neskutečně natěšená, protože si ho vždy přála a dokonce má i Lease, se kterým se vzájemně milují. David říká, že jsou dva druhy víl - zlé a dobrotivé - dobrotivé jsou zlé, ale zlé jsou kruté.
Na plese Evie unese Reth. Evie přiměje Fehl, aby ji odnesla k Leasovi domů, aby mohla všechny varovat před Vivian. Ta bude v domě a bude chtít, aby sebrala Fehl duši. Evie vezme všechny duše Vivian, aby je mohla všechny osvobodit. Reth, jako dobrotivá víla, bude naštvaný, jelikož měla osvobodit dobrotivé víly. Po osvobození duší se Evie probouzí v nemocnici a dozvídá se, že je Lease nesmrtelný a když nebude odebírat duše paranormálů, tak zemře.

RECENZE

 Kniha se mi moc moc líbila. Oblíbila jsem si hlavní hrdinku, což se často nestává a dokonce jsem se s ní sžila při všech chvílích. Knížka obsahovala akční, romantické, smutné i vtipné prvky. I když název může říkat, že to je moc fantasy, vůbec ne. Děj byl originální a plynulý, přiměřeně detailů. Každý konec strany mě nutil si přečíst další, doslova jsem to hltala.
 Knihu jsem koupila, asi před půl rokem, ale až teď jsem se k ní dostala a ani trochu nelituji. Kiersten Whiteová mě přesvědčila o tom, že umí perfektně psát a rozhodně si přečtu další díl, i klidně další knihu, kterou by potencionálně mohla napsat.
 Rozhodně bych doporučila na přečtení. Nad tímto hodnocením jsem se hodně rozmýšlela, ale nejspíš dám 9/10bodů, jelikož ten další si raději nechám na další díly, které musí být také ohromné.

TRAILER KE KNIZE - BEZ TITULKŮ!

Žádné komentáře:

Okomentovat