neděle 16. září 2012

RECENZE Misfits: Zmetci/Misfits

Misfits: Zmetci

  • komedie, drama, fantasy, sci-fi
  • Velká Británie, 2009
  • režie: China Moo-Young, Tom Green, Tom Harper, Wayne Yip, Alex Garcia, Owen Harris
  • délka: 45 min

ANOTACE NA ČSFD.CZ

Britská odpověď na HEROES, která je podána s anglickou chladností, cynickým humorem a politickou a morální nekorektností. Série MISFITS sleduje osud pěti teenagerů, kteří po zásahu bleskem během podivné bouře zjistí, že s nimi není něco v pořádku. Začínají se u nich projevovat unikátní schopnosti jako je neviditelnost, možnost manipulace s časem, vyvolání nepotlačitelné sexuální přitažlivosti dotykem nebo telepatie (postupem času se ukazuje, že získané nadání je úzce spjatou s jejich osobností). I přesto se ale nehodlají stát superhrdiny a zachraňovat lidstvo před zkázou, ale spíše se musejí potýkat s problémy jako nenávist k partnerovi své matky nebo například zabití vedoucího komunitního centra, který se je pokusil zavraždit. Samozřejmě, že velké trable jim působí i jejich nadpřirozené dovednosti. Navíc nejsou jediní, kteří je mají, setkávají se s dalšími jedinci, které ovlivnila bouře. 


PODROBNÝ OBSAH

Seriál vypráví o 6 teenagerech - Nathanovi (Robert Sheehan), Simonovi (Iwan Rheon), Curtisovi (Nathan Stewart-Jarrett), Alishe (Antonia Thomas), Kelly (Lauren Socha) a Rudymu - kteří při zásahu bleskem získají schopnosti (manipulace s časem, neviditelnost, telepatie, přehnaná sexuální přitažlivost vyvolaná dotykem, nesmrtelnost, rozdvojování). Řeší své vlastní problémy s cynickým humorem a chladností - dalo by se říci, že vlastním způsobem. Jenže se ukáže, že tito lidé nejsou jediní, kdo mají nějakou schopnost.


NEČTĚTE, POKUD JSTE TO NEVIDĚLI, ČI NECHCETE VĚDĚT, CO SE STANE! :))



    1.  série 

  • 1 - Nathan, Simon, Alisha, Curtis a Kelly se spolu seznámí na veřejně-prospěšných pracích. Při bouřce dostanou zvláštní schopnosti. Jejich vedoucí Tony (Danny Sapani) zešílí a bude je chtít zabít. Oni se seznámí se svými schopnostmi (kromě Nathana) a jimi se zachrání. Curtis manipuluje s časem, Kelly umí číst myšlenky, Alisha pouhým dotykem vyvolá u lidí sexuální přitažlivost a Simon se umí zneviditelnit.
  • 2 - Tyto lidi spojuje společná vražda vedoucího, kterou se snaží skrýt. Dostávají vzkazy, ve kterých stojí, že někdo ví, o tom, co udělali. Jako novou vedoucí budou mít Sally (Alex Reid). Nathan se vyspí s Ruth (Amy Beth Hayes), o které pak zjistí, že jí je okolo 80ti let
Sally

  • 3 - Curtis a Alisha spolu začnou chodit. Nathan se snaží zjistit svou schopnost, ale místo toho uvidí, že chtějí stavět na místě, kde pohřbili vedoucího. Přemisťují ho.
  • 4 - Curtis se setkává se svou bývalou přítelkyní Sam (Anna Koval), kterou zavřeli do vězení kvůli němu. Neovládne svou schopnost a bude chtít změnit minulost. Několikrát se mu to nepovede, ale po několikátém pokusu Sam konečně vysvobodí z vězení. V tu dobu, ale s ní stále bude chodit a s Alishou zároveň. Se Sam se rozejde.
  • 5 - Sally chce něco zjistit o smrti svého přítele Tonyho, tak využije Simona, který je osamělý a potřebuje pozornost. Když bude chtít Sally odejít i s důkazem, že Tonyho zabili, Simon nesnese, že ho jen využívala, tak jí zabije a uklidí do mrazáku.
  • 6 - Do budovy, kde všichni pracují, přijede zvláštní skupinka lidí. Nathan zjistí, že jejich vedoucí Rachel (Jessica Brown-Findley) má schopnost přimět lidi, aby se stali vzornými a slušnými. Když Nathan bude chtít všechny zachránit, tak to nepřežije.
     2.  série
Shaun
  • 1 - Nový vedoucí Shaun (Craig Parkinson) hned všechny zaměstná - budou muset pomáhat lidem mentálně vyšinutým. Lucy (Evelyn Hoskins), jedna z nich, vyčítá Simonovi, že od té doby, co od nich odešel, jí nenavštívil. Zjistí, že má schopnost měnit podobu. Budou natolik zmatení, že nebudou vědět, zda je to pravý člověk, nebo jen Lucy. Ale muž v masce jim pomůže a také jim řekne, aby zašli k Nathanovu hrobu. Tam Kelly uslyší Nathanovi myšlenky, tak ho vyhrabou.
  • Alisha a Simon
  • 2 - Nathan se vrací k životu a zjistí, že má schopnost být nesmrtelný. Za Nathanem přijede jeho bratr Jamie (Sam Keeley) a společně s ostatníma půjdou na párty, včetně jedné barmanky, která umí zmrazit věci. Když si tam dají drogy, obrátí se jim všechny schopnosti. Třeba Curtis uvidí budoucnost, Simona všichni budou vnímat, Alishu budou nenávidět a barmanka začne hořet, když právě bude s Jamiem. Zemře, ale Nathan ho uvidí a tak zjistí, že má i schopnost vidět duchy.
Curtis a Nikki
  • 3 - Alysha se konečně dozví, kdo je ten záhadný muž v masce, který jim pomáhá. Je to Simon z budoucnosti. Poví jí, že prý spolu budou chodit. Pak se tam ukáže muž, který umí dělat tetování pouhým pohledem, ale jsou závazná a ovládají člověka. Samozřejmě se to jako vždy vyřeší. Curtis pozná nemocnou Nikki (Ruth Negga), která potřebuje transplantaci srdce.
  • 4 - V tomto díle se objeví nový člověk se schopností, se kterou stále život vidí jako videohru. Bude chtít všechny zabít, včetně Nikki, které dali srdce člověka, který se uměl teleportovat. Když právě bude chtít zastřelit Alishu, zasáhne budoucího Simona.
  • 5 - Alisha se snaží navázat kontakt se Simonem, ale vadí jí, že právě o něj má zájem Jessica (Zawe Ashton), o které si Nathan myslí, že ho včera zavraždila. Ukáže se, že celou dobu všechny chlapce, kteří se přiblížili k Jessice, vraždil její starostlivý otec.
  • 6 - Brian (Jordan Metcalfe), muž se schopností pohybovat mléčnými výrobky se ukáže světu a proslaví se. Jenže ho začne štvát, že lidé okolo se ho přestanou všímat a raději jsou s jinými lidmi s lepšími schopnostmi. Brian začne zabíjet lidi okolo tak, že je vždy zadusí mléčným výrobkem. Curtis jako jediný přežije, vrátí čas a vše dá do pořádku.
Nathan a Marnie
  • 7 - Nathan se potká s těhotnou Marnie (Gwyneth Keyworth) a chce žít s ní i jejím dítětem. Alishu trápí její schopnost a tak jí prodá Sethovi (Matthew McNulty), který dokáže brát a dávat schopnosti. Tuto radikální změnu podstoupí všichni - prodají své schopnosti - a bude to mít velké následky. Elliot (Edward Hogg), který si kupuje hodně schopností, se prohlašuje za Ježíše Krista, ale nemá s tím dobré úmysly - chce si jen od lidí brát peníze. Nikki zavraždí při loupeži a bohužel schopnost vracet se v čase už není, Seth jí prodal někomu jinému. Hodně schopností zemřelo spolu s Elliotem, kterého zavraždili.
     3.série
Rudy
  • 1 - Ze seriálu odešel Nathan, ale přišel Rudy (Joseph Gilgun) - má druhého já, který z něho může kdykoliv "vyskočit". Všichni mají nové schopnosti. Kelly je raketová inženýrka, Alisha se může vtělit do jiných a vidět, co právě dělají, Curtis umí změnit pohlaví a Simon umí předpovídat budoucnost, ale jen na kterou se zaměří. Také tam bude Tanya (Katie Moore), která umí zastavovat čas, takže způsobí hodně komplikací a bude chtít zabít Rudyho a Alishu - ale, jako obvykle, jí zabijí první.
  • 2 - Curtis bude moct kvůli své nové schopnosti opět závodit. Kelly něco začne cítit k Sethovi. Rudy se snaží sbalit běžkyni Melissu (Kehinde Fadipe), se kterou si začíná něco mít Curtis - v ženské podobě. A trenér Mark (Jay Taylor) využívá bezbranné dívky. Rudy bohužel neuspěje, ale stejně bude muset Melissa odjet a s tím i románek s Curtisem. A Mark bude potrestán.
  • 3 - Simon se seznamuje s Peterem (Michael Marcus), který rád maluje komiksy. Proto taky má schopnost - cokoliv nakreslí, stane se. Alisha, jako Simonova dívka, si o něj začíná dělat starosti. Peter začne ovládat Simona a jeho rozhodnutí, ale ostatní to zavčasu utnou.
  • 4 - Friedrich Hirsch (Fred Pearson), který si koupil Curtisovu bývalou schopnost, se vrací v čase, aby udělal odvážný čin, jenže to má strašlivé následky. Svět je pod nadvládou nacistů, kteří zajali Setha, aby lidem bral schopnosti a dával je vojákům. Kelly, Rudy a Curtis jsou členy protinacistického odboje a naopak Alisha a Simon pro nacisty pracují. Kelly zachrání Setha a on jí předá schopnost cestovat v čase. Napraví minulost, aby zůstala takovou, jaká je.
  • Kelly a Seth
    5 - Do Kelly se převtělí Jen v kómatu, aby mohla být opět se svým přítelem. Jemu se to nelíbí a chce, aby navrátila Kelly její dřívější život. Jen bude naštvaná, tak zabije vedoucího Shauna. Za Rudym přijede terapeutka Clare (Nicola Harrison). Jeho druhému já se velice zalíbí, ale pravý Rudy jim to pokazí. Jen se vrátí do svého těla a Kelly si užije rande se Sethem.
    • 6 - Rudy se vyspal s dívkou a ona měla schopnost - když jí kluk pak nezavolá, ublíží mu. Rudy hledal dlouho, ale nakonec ji našel a přiměl ji, aby to zrušila. Seth pozve Kelly do Maroka, ale ona si to rozmýšlí. A Curtis neovládá svou schopnost, neboť je těhotný.
    • 7 - Seth odebere Curtisovi schopnost, ale s podmínkou, že mu dá moc, se kterou může oživovat mrtvé. Curtis bude souhlasit a obživne Sethovu bývalou přítelkyni Shannon. A pak kočku staré paní. Curtis zjistí, že ta schopnost má vedlejší účinky. Z oživených se stanou zombie a to se může šířit nepostřehnutelnou rychlostí. Nakonec všechny chytí a zabijí, včetně Shannon.
    • 8 - Kvůli Jonasovi (Mark Heap) se schopností komunikovat s mrtvými a přivádět je zpět ze záhrobí se vrátí i Sally, Tony a Rachel. Sally a Tony jsou tu, aby se znovu setkali tváří v tvář. Rachel si nejdříve bude myslet, že je tady kvůli zábavě, ale pak si uvědomí, že její navrácení má hlubší smysl - pomsta. Hned, jak se Sally a Tony setkají, vrátí se zpátky na druhou stranu, a hned, jak Rachel zabije Alishu, může se vrátit i ona. Alisha už nejde zachránit, takže je načase, aby se Simon vrátil do minulosti a stal se mužem s maskou. Jenže schopnost, kterou měl Curtis už neexistuje, takže si bude muset vzít schopnost na jedno použití - jedna cesta do minulosti. Simon opouští Rudyho, Kelly a Curtise.

    RECENZE

     Tenhle seriál považuju jako můj nejoblíbenější z nejoblíbenejších :)) Děj je vtipný a každá postava mi je opravdu sympatická, i když je každá úplně odlišná... S ničím tu nešlo z kopce a to už mají 3.řady (sice krátké, ale stejně to je něco). Ta originalita mě dostává ve všech dílech - vždycky něco jiného. A ten konec byl opravdu úžasnej a hlavně napínavej. ;)
     Jsem hodně zvědavá, jak to bude pokračovat, ale myslím, že už tam nikdo, z těch hlavních nebude-tak doufám, že to byl fake.
     A teď to nejdůležitější - hodnocení. Nenašla jsem díl, kde bych se nesmála, takže dávám 9,5/10bodů. Tohle ohodnotit jinak nešlo, jenom se hodně divím, že to je natočený v VB, tam mají sice pěkný filmy a seriály, ale nic, co bych zařadila do nejvyššího stupně. Ále co, mají aspoň něco - něco hodně pořádnýho ;)




    TRAILER K SERIÁLU - BEZ TITULEK


    Žádné komentáře:

    Okomentovat